Artykuły 28 stycznia 2015

Anemia – różne oblicza groźnej choroby

Beata Grabowska dietetyk, diagnostyk
Beata Grabowska
dietetyk, diagnostyk

Wielu z nas na pewno miało albo ma anemię. O chorobie tej mówimy wtedy, gdy we krwi jest niedostateczna (poniżej normy) ilość czerwonych ciałek (erytrocytów) lub gdy jest zbyt małe stężenie hemoglobiny (przy prawidłowej ilości czerwonych krwinek).

Rodzaje anemii

Anemię z braku żelaza lub złego przyswajanie tego pierwiastka – jest to najczęstsza forma tej choroby. Tego pierwiastka może brakować w okresie wzmożonego zapotrzebowania (np. ciąża i poród, szybki wzrost) oraz kiedy za mało żelaza dociera do organizmu (dieta uboga w żelazo, brak apetytu).

Niedobór żelaza występuje również, gdy traci się sporo krwi (mięśniaki macicy, obfite miesiączki, wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki przełyku, nowotwory przewodu pokarmowego, krwawienia z nosa, płuc czy nerek). Żelazo krąży we krwi transportowane przez białko o nazwie transferyna. Oprócz tego mamy zapasy żelaza w białkach: ferrytynie i hemosyderynie. Zapasy te wystarczają na kilka miesięcy, a nawet na kilka lat. Jeśli jednak nie wchłaniamy żelaza z diety wyczerpujemy te zapasy żelaza. Wówczas mówimy o ukrytym niedoborze żelaza i po pewnym czasie, kiedy jego ilość całkowicie się wyczerpie zaczynamy mieć objawy anemii.

Przyczyną złego przyswajanie żelaza w górnym odcinku jelita cienkiego wynika z uszkodzenia bądź wadliwie działających kosmków jelitowych, uszkodzonej śluzówki, niedostatku dobrych bakterii jelitowych. Do najczęstszych objawów anemii należą: osłabienie, łatwe męczenie się, przyspieszenie akcji serca, duszność po wysiłku, bóle głowy, zaburzenia snu, bladość skóry i błon śluzowych, kłopoty z koncentracją, wypadanie włosów, łamliwość paznokci.

W zapobieganiu anemii i jej leczeniu bardzo ważna jest dobrze zbilansowana dieta, która dostarcza odpowiedniej ilości żelaza oraz składników, które ułatwiają jego przyswajanie i magazynowanie: witaminy B12, kwasu foliowego oraz pierwiastków: miedzi, manganu i kobaltu, a także witaminy C. Najlepsze żelazo to tzw. hemowe, które jest zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego – krwistych mięsach oraz jajach (żelazo najlepiej przyswajalne). Uzupełnieniem dla żelaza zawartego w mięsie jest żelazo roślinne, niehemowe, czyli zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałata, szczypiorek, natka z pietruszki) oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału – mąki razowe, kasze, płatki owsiane, rośliny strączkowe, kakao oraz orzechy laskowe.

Wchłanianie żelaza z produktów zbożowych i roślin strączkowych jest jednak utrudnione nie tylko ze względu na postać żelaza, ale także na zawartość fitynianów ograniczających przyswajanie żelaza. W diecie dodatkowo ograniczamy herbatę, która zawiera taniny utrudniające przyswajanie żelaza oraz kawę, ze względu na zawartość szczawianów. Unikamy również zupek w proszku, konserw, Pepsi i Coca Coli oraz wędlin peklowanych, które zawierają duże ilości fosforanów, które upośledzają wchłanianie żelaza.

Anemia złośliwa (inaczej choroba Addisona-Biermera) należy do grupy niedokrwistości megaloblastycznych związanej z niedoborem witaminy B12, wynikającymi zarówno z braku dostatecznej ilości tej witaminy w diecie, jak też niewystarczającej ilości kwasu żołądkowego, co upośledza wchłanianie witaminy. Jest to rzadko spotykana choroba i zwykle dotyczy osób w wieku 40-60 lat, najczęściej u ludzi z grupą krwi A. Witamina B 12 nazywana jest też kobalaminą lub „czerwoną witaminą”. Typowe objawy niedoboru witaminy B12 to: niedokrwistość, zmniejszenie liczby krwinek białych i płytek krwi, stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, dolegliwości miesiączkowe, pogorszenie nastroju, problemy ze skupieniem się i uwagą, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Występowanie witaminy B12 w przyrodzie jest ograniczone, ale wystarczą już małe dawki, gdyż jest witaminą niezwykle aktywną. Najbogatszymi źródłami witaminy B12 są algi oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki, serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja. Niewielkie ilości witaminy B12 znajdują się w kiełkach zbóż oraz roślinach strączkowych. Prawidłowy poziom w organizmie jest ważny również ze względu na to, że witamina B12 wpływa na wchłanianie witaminy A i jak już wyżej wspomniano na aktywizację żelaza w organizmie.

Sferocytoza wrodzona, czyli wrodzona żółtaczka hemolityczna lub choroba Minkowskiego Chauffarda. Jest to najczęściej diagnozowana wrodzona niedokrwistość (anemia) hemolityczna. W przebiegu choroby krwinki czerwone (erytrocyty) przyjmują kulisty (sferyczny) kształt, zamiast prawidłowego dwuwklęsłego, co sprzyja ich niszczeniu w śledzionie. Przyczyną choroby jest mutacja w genach kodujących białka strukturalne (białka błony i cytoszkieletu) erytrocytów. W zależności od stopnia ciężkości objawów, można możemy mówić o trzech postaciach choroby: łagodnej, umiarkowanej i ciężkiej. W diecie osoby chorej na sferocytozę zwiększa się ilość kwasu foliowego.

Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.

Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.

ZnanyLekarz Sp. z o.o. ul. Kolejowa 5/7 01-217 Warszawa, Polska

www.znanylekarz.pl © 2022 - Znajdź lekarza i umów wizytę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.